September 2006

Lördagen den 2 september - sommar igen? Inget regn på nästan hela dagen!
KMFK lekte ballongjakt - det verkade inte helt enkelt och flera missade helt. Ingen träffade ballongen men någon körde på säkerhet och tog 2 pinnar.
2 poäng för smälld ballong och en poäng för pinnen - tre försök.


Nedersta delen av pinnen är hårdare för att stickas ner i gräset - sedan är det mjuk balsa. Den som flyger sist brukar bara ha korta pinnar att träffa ;-)
Söndagen den 3 september ställde vi in skolflyg och HKG-tävling på grund av utlovat dåligt väder. Solen sken fast det var byigt emellanåt. Carsten flög någon runda med sin "Netto-seglare" så riktigt illa var det nog inte.
Det blev lite tid i bygglokalen för nya HKG-plan i stället. Bengt tog upp beställning på Stingmodeller från Australien - nu väntar vi otåligt..............
Vi hoppas på bra väder till tisdag.
Torsdagen den 7 september blev det äntligen väder för flygskola efter några väldigt blåsiga dagar. I dag var det bara "normalt" blåsigt.

Bengt flög som vanligt med sin dubbelgyro. Dessutom så hade han halva familjen med sig.

Gossarna satt inte bara och tittade - Evert var lyrisk över sin nyinbytta FOX 35.

En bättre begagnad elkärra köptes in för att förstärka skolplanen. Det var väldigt fin gräsprestanda och mer än väl kraft för det mesta. Modellen lär har en historia i Hylte med Björn Ekström som skriver mycket om modellflyg i tidningen Allt om Hobby.
Mats förstärkte stabben med balsalister, knappnålar och CA-lim på Lajban som fått en ny gammal 25-motor monterad efter kärvning i ett lager på motorn förra flygningen.

Har du bredband så kan du klicka
G  på en del bilder för större upplösning.

Söndagen den 10 september var vi några och hälsade på i Olofström där de firade 25 år på sitt flygfält. Det bjöds på grillad korv, läsk, kaffe och butterkaka -  idag var myggen utbytta mot getingar som verkade förtjusta i läsk och kakor.
Det flögs en del med olika typer av plan från Everts lincombatmodell, depronmodeller som helst skulle flugit inomhus, aerobatic med fantastisk landning ;-), helikoptrar (Johan visade hur man loopar och rollar), Daniel flög imponerande med sin X-twin, Gårdstad-Kompis med gondolmotor, Friggo-Musse med manövrar helt i klass med Everts lincombat (pga baktunghet), mullig "propeller-jet", El-Cap med mera. Det fanns en fin åskådarplats med stolar och bänkar för dem som kunde slita sig från närheten av plan och action. Även vädret var stor belåtenhet. Ett problem var att minneskortet till kameran var kvar i datorn hemma men flera tog bilder så vi hoppas på välvilliga bidrag till denna "dagboken".

Tyvärr så blev vår skolflygning inställd i dag.
 

Tisdagen den 12 september. Det vara full aktivitet. 8 bilar är nog snudd på rekord.

Även i luften var det aktivitet. Mats skolflög med den gamla Lajban, Hugo och Daniel jagade runt med var sin gummianka - snudd på combat, Macke flög Delta, Bengt flög en Kamel och Snobben flög sin röda funfly, David flög linmodell tills den återgick till att bli byggsats ;-), och så flög det en massa pinnar i luften för att försöka få ner Carstens gula motorseglare från en fur. Vi konstaterade också att en kristall till "dual conversion" inte fungerar till single.

Tyvärr så vällde dimman in redan vid 19-tiden. Vi får försöka komma överens om bättre flygtider nu när hösten närmar sig.

Fredag den 15 september - strålande solsken och drygt 10m/s vind från öster. Perfekt för hangflyg på Ravlunda - ingen skjutvarning i dag.

 Mycket bly i tyngdpunkten - ännu mera bly i tyngdpunkten... Det räckte inte för den stora vingen som valde att stanna kvar på marken och invänta lite svagare vind i morgon.
Trots att vinden ryckte och slet i allting inne vid marken så flyger seglarna väldigt stabilt i vinden. Nu ligger en frigolit-vinge högt på önskelistan ;-) Det måste vara stabila saker som tål att man lastar i några hekto bly om vinden är stark.

Söndagen den 17 september är det valdag i Sverige.
Vi var många snobbar som valde att ta en tur till fältet där vi började med klubbmöte och HKG-tävling

Mats kör miljövänligt : handkraft och fotkraft.


Hugo och Daniel jagade runt med sina EPP-modeller. Var vi 5 i luften samtidigt någon gång? Alex som har ett allt för avancerat plan fick en gammal "Rosa Pantern" som han ska sätta över radio och motor i så att han kan träna lite mera hemma.

Sedan följde skolflygning med vårt nya elplan. Det blev mycket träning av start och landning efter att läraren tyckt de manövrerna var för svåra själv så det var bättre att eleverna skötte det ;-)

Den 19 september var sista tisdagsflygningen för året. Det är mörkt redan vid 19-tiden.
Det var många som ville flyga denna fina kväll och det är inte ofta man ser så många plan i luften samtidigt.

Hugo och Daniel var närgångna vilket slutade med ett avklippt höjdroder på Hugos anka. Därefter var planet något lite ostabilt i högersväng ;-) Stefan visade upp en Funtana med riktigt rejäla kraftresurser.

Det nya el-skolplanet ska nog flygas närmare och lägre än de gamla tunga modellerna. Det är bra glid när det ska tas ner för landning, men det rullar fint i gräset vid både start och landning.

Kolla kalendern för höstens inomhusflygningar i Tianshallen.

Torsdag den 21 september var det bråttom iväg till klubben för att hämta alla tillgängliga plan att ta med till finalen i Lilla Friflygcupen som ska vara i Kumla utanför Örebro på lördag.
Jeppe ringde och berättade att Daniel flög sin nya MiniMagister på fältet så vi stannade till och beundrade flygningen. Det är klart att RC-skolan och träning med gummiankan har varit nyttig.
På väg hem efter lite trimning fick vi se tre skärmflygare som landade på en stor gräsåker vid Trolle Ljungby.

Bilder från resan till Kumla, tävlingen och hemresan hittar ni om ni klickar på denna texten.

Söndag den 24 september klockan 9 på morgonen samlas det pigga skolgänget med Mats i spetsen. I dag flyger vi Lajban igen.
Evert är med och kör Lin-skola.
Alex har fått ihop sin Rosa Pantern och testar - det går väldigt bra med premiärflygturen men även om landningen var så bra man kan önska så tar det hårt på en mjuk 3 mm propelleraxel att landa utan ställ och utan prop-saver.
Daniel missade teorin i RC-skolan och startade med fel modellminne i radion vilket resulterade i looping med roll.
Inga stora skador på något utan bara enkla saker att fixa.

De i styrelsen som var samlade höll ett kort möte angående den stora aktiviteten på våra träffar. Vi bör skärpa upp så att vi håller våra regler bättre:

  • RC-flygare utgår från RC-stugan i bortre delen av fältet. Vägen är klippt och det ska fixas ett startbatteri som ska ersätta getingboet.
  • Vi måste använda frekvensklämmorna som vi har.
  • Vi får följa reglerna för parkering och det ska röjas för 4 nya parkeringsplatser så att vi inte behöver parkera bakom andra bilar som då blir inlåsta eller får dålig marginal för manövrering. Vi får inte heller parkera i start- och landningsbanans förlängning eller körväg till RC-stugan.

Det är väldigt positivt att klubben åter är så aktiv att vi behöver damma av ordningsreglerna.

En trött Hugo visade upp sina priser från gårdagens final i Lilla Friflygcupens finaltävling i Örebro.

Efter muntligt besked från Ordföranden har det köpts ett par P-30 modeller som är klara att flyga.
Modellen som har "bakade" depronvingar "flyger 90 sekunder otrimmad" enligt konstruktören som hade några prototyper med sig till salu "för priset av propeller och gummisnodd".
Det var flera rutinerade flygare som köpte modellen och efteranmälde sig i P30-klassen. Det blev många maxade flygningar och på grund av att modellen inte har fuse så var det flygtider upp till 5 minuter och långa promenader. Det ligger en å som är dryga metern bred som var ett prov för tävlingsledare Lars Tolkstam som tidigt hade lovat att hämta de modeller som lyckades ta sig över ån. Stövlarna verkade vara några decimeter för korta om man kunde tyda vattenmärket på hans byxor ;-)

Senaste nytt från vår cyklande reporter ......
Jeppe har landat i toppen av furan vid den gula klubbstugan. Varken slangbella eller pilbåge har hjälpt men ett antal pilar är bortskjutna och slangbellan uppsliten.

Dementi - Det var inte Jeppe som landade i toppen av furan - det var en gummianka.
Enligt nya uppgifter har planet fiskats ner under måndagen - "med flygfiskespö?"

- Sponsorer sökes -
Lång stege (2*5m) önskas
Klätterbälte med 2 st slingor på ca 1,5 meter önskas oxå.
Tisdagen den 26 september var byggkväll och vi kunde välkomna en ny kille som är kompis med Alex och Daniel. Vi har plats för några till och hoppas att alla våra 4 duktiga byggledare kan ta sina byggdagar och dela med sig av sin erfarenhet som kommer att mottagas väl.