Februari 2007

Morgonen den 3 februari sken solen och det var svaga vindar på ca 6 m/s. En koll med SMHI, MSN och DMI lovade vindar runt 10 m/s på dagen och risk för regn och lika stark vind morgondagen. På grund av den fina himlen och solen så bestämde vi att försöka med några kast för posttävlingen. Det var några som kom men det blåste nog lite väl mycket för det blev inga riktigt bra tider. Hugo lyckades få luft i ett kast och då försvann planet utom sikt efter 35 sekunder. Vi hittade planet en bra bit bortom där vi förlorat ögonkontakt med det.

 

 

Lördagkvällen var extrakväll för de som tränar inneflyg med RC-flygplan. 3 seniorer och 2 juniorer kämpade med utrustning och omgivningar. Ordföranden provade sin nya JAS som är en större variant av prototypen med gummimotor som vi sett ett par gånger.

Värt att notera är de snygga roderhornen av gullackade gem. Ny borstlös motor med mera klös är på väg från HongKong. Planet flög snällt med hög alfa vid låg fart.

Söndagen den 4 flög vi vår planerade HKG-tävling trots mer än 15 m/s vind i byarna. Det var överraskande många som ställde upp : 8 juniorer och 5 vuxna var på plats även om inte alla flög utan någon höll i klockorna. Vinden gjorde flygningen svår och många modeller som vanligen flyger fint skar brant i svängarna om de väl kom upp på rimlig höjd. En havsörn på hög höjd visade att det fanns fin luft om man var duktig flygare. På grund av vinden flög vi bara 5 flygningar varav de 3 bästa räknades.
Resultat :
Hugo M 30 24 11 9 4 65
Daniel O 12 12 20 12 8 44
Arvid M 10 6 14 2 4 30
Alex K 10 3 10 1 2 23
Daniel B 9 9 3 3 2 21
Angelica  4 8 7 4 3 19
Mats O 15 15 39 3 7 69
Carsten 12 6 5 5 5 23
Markus 4 4 11 3 3 19
Tisdagen den 6 var det byggkväll med både depron och balsa som byggmaterial. Lite förberedelser inför den kommande lördagen förekom.
den 10 var den första lördagen med inneflyg i Tianshallen enbart avsedd för nybörjare som inte kommit igång med inneflygning än.

Det var flera erfarna piloter som gärna hjälpte till med råd, intrimning och tips.

Daniel som knappast längre platsar som nybörjare fyllde ut tiden när de andra mekade och laddade. Daniel har säkert mer än 10 inneflygtimmar i vinter och har resurser att flyga i över tre timmar utan uppehåll - det kräver en fantastisk kondition att hålla koncentrationen uppe så länge.

Alex är också på gång med ny radio och ett par inneflygtillfällen bakom sig.

Hugo premiärflög inomhus med sin "Flying Smile". Det var nervigt och skakigt i början och knappt med batteriresurser på grund av lite missförstånd. Modellen som är en modell som varit med i Modellflygnytt och på Svenskt Modellflyg är lite modifierad med V-form och extra låg tyngdpunkt för att fungera vettigt som första inneflygmodell. Genom att flytta upp batteriet kan man nog få lite vildare egenskaper om man vill, nu går det fint att flyga med bara sid- och höjdroder.

 Ett gäng mer eller mindre erfarna inneflygare från vår grannförening i Olofström hjälpte till att fylla ut flygtiden.

Söndagen den 11 träffades vi - någon lite försenad av ANJA´s tredje alpina guldmedalj i årets VM.
Våra nya medlemmar kom och pratade - om dielselmotorer och snygga balsabyggen.
Evert och Bengt inventerade modeller inför Kul i Lov. Och så blev det förstås lite lek i centrumhusets idrottshall.
På tisdagen träffades vi för att bygga. Stefan kom och visade upp lite saker han vill bli av med. Det var flera depronmodeller av högsta kvalitet med vackert inlagt depron av annan färg som mönster och dekorationer. Tyvärr har de flesta alldeles för många modeller själva så det blev inte mycket sålt. Vi hoppas på bättre tur på lördag kväll - som är det kinesiska nyårsafton.
Den 17e februari var vår andra och sista speciella lördag för nybörjare att träna inneflyg i Tianshallen. Vi var inte riktigt lika många som förra lördagen så det blev bra med tid att träna lugnt för de som hade utrustning. Ganska lång tid går till för att förbereda inför första flygningen samt trimma och justera. Det är inte alla kombinationer som fungerar inomhus. Det är viktigt att flygplanet inte flyger för snabbt på fullgas men ändå har tillräckligt med kraft för att klara av att dra planet ur alla situationer, alltså ganska lågt varvtal, tillräcklig diameter och liten stigning.

 

 

Lugnt att flyga - verkar det inte vara på denna bilden ;-) Det är svårt att säga vem som är ute efter vem. Troligen var den muntliga kampen värre än den i luften ;-)
Daniel har full koll på planet nu och är till och med så duktig att han provar på att landa inne bland gymnastikredskapen - bocken klarade sig helt utan skada - liksom planet.

Filmsnutt med dålig kvalitet

 

Det här är en snygg liten maskin som väntar på en installation av radio och motor. Det är fantastiskt vad trevligt det kan se ut med lite olika färger och ett fint hantverk.

 

 

Profilbyggd vinge med mönsterinlägg i annan färg. Man kan inte bli annat än imponerad.
Här är det ett par lite större modeller för utomhusbruk. Den högra modellen med röd framkant är komplett med motor och servon.

Nedan ser vi även ett par "köpe-modeller".
Dessa är säkert utmärkta inneflygare för de som behärskar tekniken.

 

Se annons på MFKSnobbens startsida om det finns någon till salu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detaljer! Kolla in de välvda vingarna, de snygga förstärkningarna i annan färg, stötstångsinfästningarna och de övriga delarna som fått riktig omtanke vid bygget.

 

Söndagen den 18 träffades vi för HKG-tävling klockan 12. Det kändes lite osäkert med tiden för vi har vanligen tävlingen kl 13.
På följande klubbmöte bestämde vi att köra HKG kl 13 framöver och i stället skjuta på klubbmöten till kl 14.
MFK Snobben har klubbmöte i stället för styrelsemöte.
Det är meningen att alla medlemmar ska få vara med och säga vad de tycker om tider och aktiviteter som vi ju pratar om på mötet.

Vädret var fint fast det var dåligt med sol och därför inget direkt lyft. Föregående tävlingar har gått i stark vind och nu var planen inte trimmade för lugnt väder så det blev en hel del trimkast. Förut de på bilden så dök det upp några till när de andra var klara. Det var inte fel för solen visade upp sig lite mera då.

KUL I LOV den 20 februari 10.00 - 14.00

Ungar Ungar Ungar ... Entusiastiska, överentusiastiska, trevliga och glada - utan bråk - är det något fel på dagens ungdomar eller blev de skrämda av oss gamla gubbar som lekte ledare?
Alla klubbens aktiva juniorer ställde upp som hjälpledare vilket var bra och avlastade en hel del.
Tack alla som gjorde dagen lyckad
och tack Nymölla för sponsring av vinster.

Det var 20 ungdomar från låg- och mellanstadiet som kom för att se hur vi flyger. Vi hade två stationer så hälften var på varje station och så bytte vi i halvtid.

Vid en gemensam start utomhus visade Evert hur man övertalar en glödstiftsmotor att starta i snöglopp. Daniel flög med sin modifierade "gummianka" och det gick en susning genom den imponerade samlingen åskådare när han loopade och rollade.

Första stationen var i gymnastiksalen där alla fick flyga med gummimotordrivna modellflygplan. Det var fina tider med flera runt 100 sekunder för de sammanlagda starterna.

Andra stationen var vid datorn där vi fick se filmsnuttar med allt från världseliten till vanliga hobbyflygare. Mellan filmvisningarna fick alla prova på att flyga med en RC-simulator. Vi har två datorer varav den ena med projektor och stor bild på väggen.

Det som säkert gladde en del av ledarna var att flera ville köpa våra enkla modeller och komma och prova på när vi har byggkvällar och flygaktiviteter. I höst får vi utvärdera om det är någon eller några som fastnat för vår trevliga hobby.

När alla flugit klart visade det sig att det var två flygare med samma tider. Då har man utslagsflygning. Båda startar samtidigt på signal och den vars flygplan träffar marken sist vinner.

Alla var duktiga och fick priser  Resultat från kul I Lov

1  Kevin L        112 s
3  Simon P         86 s
5  Tobias H        78 s
7  Gabriel M       75 s
9  Viktor M        68 s
11 Kristian H      64 s
13 Sam I           38 s
15 Attila L        34 s
17 Johan N         20 s
19 Marcus P
Alex K och Daniel O
2  Jonatan F      86 s
4  Jesper B       85 s
6  André H        77 s
8  Anton K        72 s
10 Alexander H    66 s
12 Andreas H      60 s
14 Mattias H      36 s
16 Viktor L       24 s
18 Hampus N      

Hugo M och Arvid M
Tisdagkvällen var lugnare och de flesta som brukar bygga kände att de lagt tillräckligt med tid. För de tappra som kom blev det desto mera gjort.
Lördagen den 24 februari var vår ordförande insnöad i skogen och bad om hjälp med aktiviteterna i Tianshallen. Krya på dig! Trots snö och en förkyld ordförande så var det full hall med många flygare.
Det var förstås många som ställde upp med tidtagning och protokoll. Sven L från Kristianstadsklubben höll bra ordning på både juniorer och gamlingar.
Kurt P hade med sig ett fint pris som han skänkte till Flugan-vinnaren i juniorklassen.
Det var 9 juniorer och 7 seniorer som ställde upp i Flugantävlingen. Bland juniorerna var det tätt och den erfarne Daniel vann med endast en sekund över Gabriel som vi träffade för första gången på Kul i Lov i tisdags. Förutom Gabriel var det ytterligare några från tisdagen som kom för att flyga. Vi hoppas att de kommer till klubben och bygger lite så att de kan vara med i flera tävlingsgrenar framöver.
Bland seniorerna var det Sven som tog Bengts plats både som tävlingsledare och vinnare i Flugan.

I handkastglidartävlingen var det inte lika många som ställde upp. Här måste man ha sin egen modell och det är stora skillnader i teknik och stil jämfört med utomhusmodeller. Josefin visade att hon åter är bäst bland juniorerna och kom nästan lika bra i tid som seniorernas segrare Ulf. De båda klassegrarna hade nästan dubbelt så bra tider som de övriga tävlanden.

 
Som vanligt tävlade vi också med X-twin. Det är inte alls enkelt att träffa ballongen men några lyckades och som vanligt var Alexander suverän.

När det kom till helikoptertävlingen så var det några som tänkte ställa upp men tyvärr så ville inte materialet utan tävlingen ställdes in. 

Nu var det massor med RC-flygare som kastade sig ut i luften med sina fina depronmodeller.

De flygare som är flitigast och som är med och visar sina kunskaper i samtliga flygformer är Alexander och Daniel. Båda är duktiga både att flyga och att reparera.

I kväll var det fler nya ansikten än vanligt som kom för att titta på, och kanske prova sina flygplan.

OOPS - hur hände det här?

Var det inte Depron som var oförstörbart?
Nej visst det hette väl EPP....

En helt vanlig söndag - fast de flesta var nog lite trötta av sportlovet och kanske lockade snön som vi nog inte får behålla så länge till.
Packo - vår entusiastiska bränslemotorfantast har hittat en sida för flygplan byggda av kanalplast. SPAD betyder Simple Plastic Airplane Design och man kan knappast kalla planen för vackra - däremot funktionella och starka.
Ulf kom ner och fixade en liten limning som gått upp i vädret som knappast är det bästa för uteflygning. Vi bekräftade att nya batterier med högt C-tal kan ge ett rejält mycket bättre drag än gamla.
Ett drivpaket blir aldrig bättre än den svagaste länken. Allt måste passa ihop - motor med propeller, fartreglage och batteri. El är knappast enklare än bränslemotorer med alla nitrotillsatser och olika oljetyper att experimentera med.
Tisdagen den 27 - månadens sista klubbaktivitet. Det blev lite lagningar och mycket prat om bilar. Det är inte omöjligt att förra årets visioner om en bilbana i anslutning till flygfältet kan bli verklighet i år. Vår nye medlem Packo har stor erfarenhet av bilar och bilbanor. Vi ser fram mot vår och bättre väder så att vi kan jobba med fältet.