December 2008

Månadens första byggdag. Bengt verkar nöjd med att det bara var fyra killar och inte alla åtta som tittade in i kväll.
Andreas har fått en gammal linkärra i depron som han konverterar till RC.
Kristians Robinbygge går framåt och så är det förstås en fluga på gång till nästa inneflygtillfälle.
Fredag kväll och lite slappt med byggandet för det mesta är helt och inget är akut förr än till nästa lördag då vi ska ha Lusseflyg.

Andreas berättade att han gjort en tavla med
The Flying Smile
 i träslöjden.

Visst är den imponerande fin !


3D-flyg har fått en ny mening för mig.
Söndag den 7 december. En del pryttlar är packade för en planerad eftermiddag på klubben. Varför blir det inte som man tänkt sig? Nu får det bli en kväll i veckan till att fixa Luciaplanet. Det blev i vilket fall sim helst en hel del gjort och lekt.

Kristian blev utvisad till en biljettkiosk för att hans lackning inte skulle störa oss andra för mycket.
Nu är Robin lackad tre gånger och klar att kläs nästa gång vi träffas.

Här var det full rulle med X-twin.
Alldeles för dåligt ljus för kameran men ungarna har flugit allt från gummimotor, hkg och depronmodell plus silverlit som kanske passar bäst i denna storlek av lokal.
Bengt handleder Gabbe med ett "dassalock".


Uffe Kollar om det är något drag i den lilla fläkten.
Möjligen räcker det till en J21b i 3 mm depr
on.En sån vill
jag också ha -
Jag vill ha allt som finns - NU!

Det är inte helt lätt att fylla en kärra med lystrådar.
Uffe räcker lång näsa åt projektet ;-)

Eller är det bakdelen av canopy till
Glamorous Glen?

Hur får man bort 100 gram från den kärran så att den blir flygbar? 
Luciadagen - extra inneflygdag i Tianshallen. Det är inte lätt att få ihop lag som vill utnyttja hallen en dag som den här men modellflygare är tacksamma för vilken tid som helst;-)

En vinstmodell fick bråttom att limmas ihop till dagens tävling

8 gamlingar och 6 juniorer kom för att tävla.
Först ut var helikopterflygning genom ring - väldigt nära men svårt att komma igenom. Bästa var Andreas som lyckades 2 gånger på tre minuter sedan kom Arvid med en genomflygning.
Ett bra gäng ställde upp med handkastglidare och det var flera väldigt bra tider.
Största grenen var förstås Flugan som även flygs med Lucy/Lucas som kräver en lite speciell teknik då det är väldigt lätt att vingen flyttar på sig vid sammanstötning med tak-vägg-golv. Konsten verkar vara att man först ställer propellern så att planet svänger i lagom snäva cirklar och sedan trimmar in så att planet stiger "lagom" mycket. På ett sätt är flugan enklare att trimma eftersom delarna är limmade och inte flyttar på sig.
Lucia är ju dagens namn och det innebär förstås glitter och ljus. Owe var prydd med lampor liksom hans GWS-Camel.
En annan som förstått dagens tema var Andreas som monterat "fingerdioder" på sim Östling J22a.
Det var inte lätt att flyga när lyset var helt nedsläckt i hallen men mysfaktorn var hög och alla var imponerade av flygningen som fick gå en stor del på känn då man inte såg var gränserna fanns.Helge ställde upp med lussefika som förra året. Kaffe, glögg, russin, saffransbröd, pepparkakor, ischoklad och allt runt som behövs för att man ske trivas.

Söndagen den 14 december. Är det någon som orkar ännu en dag efter fredag kväll och nästan en heldag i Tianshallen? 6 Juniorer är svaret!
Två nya projekt startades :
Gabriel ska bygag en RC-fluga likt den de flög med inne i går. Modellen är kanske mera känd som "Buskflygaren" som fanns med som ritning i en modellflygtidning för två år sedan om jag gissar rätt.
Kristian hittade ingen bra pensel till att fästa japanpapper med så han startade att bygga en inneluns i balsa.
Självklart så flögs det i Centrumhuset med helikoptrar och lunsar.
Onsdag - Viktor är en stolt ägare till en ArtTech SU27 med dubbla borstlösa motorer. 30 ampere vill de ha och i kväll var det för mörkt för att flyga så det fick bli lite racing på gatan utanför klubben.

Vi får väl inte missa att välkomna Max som var med på klubben för första gången. Ett fluganbygge är alltid smart så att man har något att tävla med inomhus nu när det är vinter.

Kristian fortsätter att lära sig hemligheter med stickebygge och i dag klipptes det japanpapper och fästes på förlackade spryglar med aceton.

Sista höstterminskvällen - nästa gång vi träffas är det jullov !

JULLOV!
I dag var sista höstterminsdagen för de flesta och trots att vi inte annonserat någon byggkväll så var det 7 juniorer som kom till lokalen.

Blir det något på onsdag?

Onsdag är det julafton så då tror jag inte att Bengt vill ställa upp som byggledare ;-)

Ett nytt ansikte i kväll med!Andreas var väldigt envis att få lödat 5 cm förlängning till en servokabel på hans "fådda" kärra i 6 mm depron.

Provflygning i nattmörkret med endast två röda "fingerdioder". Inga större problem som man inte kan fixa på två minuter med lite smältlim.

Viktor körde lite super-taxning med SU27 och kom fram till att det nog inte var helt bra om man inte har perfekta batterier i sändaren.
Näste provkörning blir nog dagtid på ett "riktigt" flygfält.

Efter drygt två timmar var det dags att packa ut och låsa, men utanför flögs det nog fem minuter till i mörkret.

 
Dan före dan före dan före dopparedan....
5 juniorer och ett strålande väder - här ska det flygas! Först ut med "allt flygbart" - det var mest depron F22 - sedan upp i centrumhuset med helikoptrar, x-twin, flugor med mera.
Nu är det alltså lov och om vi haft ledare skulle vi säkert kunna haft aktiviteter varje dag.
I Tianshallen lördagen den 27 december. Nu är julen slut men det har faktiskt varit aktiviteter nästan varje dag! På julafton var det en grupp som kom till lokalen för att bygga klart lite plan att flyga med kommande dag. Juldagen var en extra da i Tianshallen som David fixat lite snabbt och trots kort varsel så var det faktiskt bra uppslutning. Annandagen Åkte Bengt med en grupp för att utnyttja det fina vädret till både flyg och lite bygge. Viktors nya SU27 fick fem rundor utan skador på fältet. Den nya acken 3 celler/1400mAh/25C verkade tåla dubbla fläktar och startsträckan var ca 2 meter!

I dag var det inte så många som kom till Tianshallen så tävling med Silverlit hoppades över. Flugan kör vi däremot som vanligt och det var 8 tävlande juniorer (av 10 totalt). I dag tog Gabriel kommandot med protokollet i stället för att flyga, vilket gjorde att det gick lite snabbare än när vi växlar om med flygning och tidtagning. Vi kollade även om det var någon skillnad i tider om man använder Lucy eller Myggan :
Vinnare var Hugo med en myggan på 69 sekunder och två kom Viktor med en Lucy på 68 sekunder. Vi tycker alltså att vi mycket väl kan jämställa modellerna i samma grupp även om modellerna ser väldigt olika ut och trimmas på lite olika sätt.

Emil får representera juniorerna på foto i kväll - det var mera filmning under flugantävlingen...

 

Direkt efter flugan blev det tätt i luften med RC-plan. Fem sugna piloter uppe i luften nästan direkt efter sista flugan landat! Så tätt med plan så blir det gärna lite mindre sammanstötningar.
1 Andreas J22 anfaller Patriks P47 underifrån och tuggar i sig undre delen av nosen i 4 gröna tuggor. Hämnden var att P47an lyckade trycka av J22ans fena som krävde landning för att lagas medan P47an flög vidare.

Nästa tryckare var nog Uffes 3DXMini som tog med sig ett vingöra på P47an. Ett lite jack i stabben på 3DXen blev det men båda flög vidare utan problem.
Ytterligare skador - Andreas tog revansch för sin avflugna fena och flög av Hugos på 3DXMinin som inte var like manövrerbar därefter utan fick plockas ner från en basketkorg.

Sista malören innan vi tog farväl var en riktig dödare mellan Hugos P47 och Uffes 3DxMini som i en loop kom underifrån och tuggade i sig större delen av den hala vingen på P47an.